Otthont adunk

AUGUST ŠENOA HORVÁT ASSZONYKÓRUS

AUGUST ŠENOA HORVÁT ASSZONYKÓRUS

Az August Šenoa Horvát Asszonykórust a Pécsi Horvát Óvoda alkalmazottai alapították 1982-ben. Az ő vezetőjük és tanítójuk hosszú éveken át a baranyai horvátok körében...
Bővebben
MAGYARORSZÁGI HORVÁT BORTERMELŐK EGYESÜLETE

MAGYARORSZÁGI HORVÁT BORTERMELŐK EGYESÜLETE

Köztudomású, hogy a magyarországi horvátok már az őshazából való betelepüléskor magukkal hozták azoknak a vidékeknek a szőlőművelési és borkészítési kultúráját...
Bővebben
AUGUST ŠENOA HORVÁT KULTURÁLIS EGYESÜLET

AUGUST ŠENOA HORVÁT KULTURÁLIS EGYESÜLET

Programjaival nagymértékben hozzájárul a horvát közösség identitásának megőrzéséhez.
Az egyesület munkáját logisztikai szempontból a Pécsi August Šenoa Horvát Klub segíti...
Bővebben

OTTHONT ADUNK

AUGUST ŠENOA HORVÁT ASSZONYKÓRUS

Az August Šenoa Horvát Asszonykórust a Pécsi Horvát Óvoda alkalmazottai alapították 1982-ben. Az ő vezetőjük és tanítójuk hosszú éveken át a baranyai horvátok körében jól ismert népzenekutató és kántortanító Matusek László volt. Halála után helyét Rohoncziné Sándorka Márta veszi át, a kórust jelenleg Bosnyák Márkné vezeti, szakmai korrepetitor Orcsik Judit.
Az énekkarnak széles a repertoárja, elsődleges célja a magyarországi horvát etnikai csoportok népdalkincsének megőrzése és ápolása. A fellépések során minden kórustag a saját etnikai csoportjának a népviseletét viseli, különleges vizuális élményt nyújtva.
Az eltelt 30 év alatt  2 audio kazettát adtak ki, 2 CD-lemez készítésében  pedig közreműködőként vettek részt. 2008-ban önálló CD-t adtak ki a Pécsi Vizin zenekar  (a „Népművészet ifjú mestere” cím birtokosai) kíséretével, akiket mindenki figyelmébe ajánlanak.
A kórus  szinte minden horvátok lakta  nemzetiségi programon részt vesz hazánkban. Énekükkel lelkes közönségre találtak Horvátországban, Olaszországban és Finnországban is.
Rendelkeznek többszörös arany minősítéssel, Kiváló együttes címmel, és a Vass Lajos Népdaléneklési Verseny nagydíját is magukénak mondhatják.

MAGYARORSZÁGI HORVÁT BORTERMELŐK EGYESÜLETE

Köztudomású, hogy a magyarországi horvátok már az őshazából való betelepüléskor magukkal hozták azoknak a vidékeknek a szőlőművelési és borkészítési kultúráját. Valamikor egy háztartás sem volt szőlő nélkül. Szőlőhegyeiken még ma is azokat a földrajzi elnevezéseket használják amiket ősi lakhelyükön használtak, és melyek zömét átvett a magyar nyelv is.
Az egyesület ezek felelevenítése és újraélesztése céljából kapcsolatokat épített ki hasonló érdeklődésű horvátországi egyesületekkel, gyakran látogatnak meg neves horvátországi borászatokat, szakmai tapasztalatokat cserélnek.
A Horvát klub helyiségeiben illetve újjáépített pincéjében a szőlészettel és borászattal kapcsolatos tárgyak kiállítását, valamint valamely neves horvát borvidék borainak a bemutatását is évente megszervezik.
1983-óta évente rendezik meg borversenyeiket melyeket a régió legnagyobb eseményei között tartanak számon.

AUGUST ŠENOA HORVÁT KULTURÁLIS EGYESÜLET

Programjaival nagymértékben hozzájárul a horvát közösség identitásának megőrzéséhez.
Az egyesület munkáját logisztikai szempontból a Pécsi August Šenoa Horvát Klub segíti, amely az Országos Horvát Önkormányzat intézménye. Helyiségeiben a horvát kultúra témaköreiből rendszeresen szerveznek kiállításokat, baráti összejöveteleket, irodalmi esteket, filmklubokat, előadássorozatokat és egyéb összejöveteleket. Ez évente közel száz program megvalósulását jelenti.
Az egyesület tevékenységének hatását felerősíti, hogy együttműködik a pécsi horvát intézményekkel (óvoda, horvát iskola, horvát tanszék, horvát gyülekezet), és napi kapcsolatban áll az anyaországi hasonló karakterű szervezetekkel.
Évente többször szerveznek horvátországi színházlátogatásokat, tanulmányutakat, zarándokutakat és kirándulásokat, melyekre igen nagy igény jelentkezik.
Az August Šenoa Horvát Kulturális Egyesület az elmúlt 14 év alatt a pécsi, Pécs környéki és a baranyai régió horvát közösségének egyik fontos kulturális tényezőjévé lett.
A kisebbségi horvát kultúra ápolása a gyermek és ifjúsági korosztályokban Horvátország EU integrációjának közeledtével egyre nagyobb jelentőségűvé válik. Az európai jövő letéteményesei, a harmadik évezred kultúrájának – ezen belül a nemzetiségi kisebbségek kultúrájának – továbbvivői, fenntartói a ma felnövekvő nemzedékek. Kiemelten fontos tehát az őket érő kulturális hatásrendszer, nemzetiségi önazonosságuk alakulása, a nemzetiségi kultúrához való hozzáférés lehetőségének biztosítása.
Image

Hírlevél

Amennyiben szeretne értesülni híreinkről, iratkozzon fel hírelevelünkre!

Kapcsolat

7624 Pécs, Esze Tamás u. 3.
info@senoa.hu
+36 72 211 736